Az alkoholfogyasztás ízületi fájdalmat okoz-e

Az ízületi gyulladás az ízületek betegsége, amelyet leggyakrabban ízületi duzzanat, merevség és fájdalom jellemez . Bár számos tanulmány azt sugallja, hogy az alkoholfogyasztás kisebb eséllyel jár a rheumatoid arthritis kialakulásában, számos tanulmány is kimutatta, hogy az alkoholfogyasztás káros az ízületi betegségben szenvedőkre. Vannak olyan tanulmányok, amelyek azt állítják, hogy az alkoholfogyasztás mérsékelten csökkenti a rheumatoid arthritis (RA) kialakulásának kockázatát, amely az ízületi gyulladással járó ízületi gyulladás egyik típusa.

Alacsony szintű alkoholt kapcsolódó alacsonyabb szintű bizonyos tartalma közvetítők, mint például a C-reaktív protein, tumor nekrózis faktor-α (TNF-α) receptor-2 interleukin-6. Bár kimutatták, hogy a kis mennyiségű alkoholt fogyasztó RA-ban szenvedő betegek javították az életminőséget, ez valójában tükrözi azt a tényt, hogy a betegek (például krónikus betegség miatt) kevésbé valószínű, hogy alkoholt fogyasztanak.

Mérsékelt vörösborfogyasztás

1Egy nemrégiben készült tanulmány kimutatta, hogy az alacsonyabb betegség súlyossága nem feltétlenül az alkohol jótékony hatásainak tudható be, mivel a magasabb betegségintenzitású, társbetegségekkel, fogyatékossággal és rossz életminőséggel rendelkező betegek nagyobb valószínűséggel hagyják abba az ivást, és kevésbé valószínű, hogy végül kezdeményezik annak használatát.

Azt is megállapították, hogy a vörösbor mérsékelt fogyasztása csökkentheti a térd osteoarthritis kockázatát. A vörösbor egyik összetevője, amelyet resveratrolnak neveznek, ismert, hogy gyulladáscsökkentő hatása van, és jótékony hatással van az ízületi gyulladásra. Azonban egy olyan személy számára, aki már rendelkezik ízületi gyulladással, az alkoholfogyasztás káros lehet

Meghatározás az ízületi fájdalom kellemetlen érzés, amely bármely ízületből származik  az a pont, ahol két vagy több csont találkozik. Az ízületi fájdalmat néha arthralgiának nevezik. Az ízületi fájdalom enyhe lehet, ami fájdalmat okoz minden alkalommal, amikor mozgatja az ízületét. Vagy az ízületi fájdalom súlyos lehet, ami lehetetlenné teszi az ízület használatát. Az ízületi fájdalmat súlyosbíthatja a mozgás, a nyomás vagy a súlycsökkentő ellenállás az aktivitással. Az ízületi fájdalom helyi melegséggel, duzzanattal, érzékenységgel járhat. Az ízületi fájdalom ritkán vészhelyzet.

Az enyhe ízületi fájdalom legtöbb esetben sikeresen kezelhető otthon. Közös anatómia a tipikus ízület olyan csontokból áll, amelyeket a porc sepa – besorol, amely párnázó padként szolgál a szomszédos csontok számára. A szalagok csonthoz kötik a csontot az ízület körül. A Bursae folyadékkal töltött zsákok, amelyek sikló felületet biztosítanak a szomszédos inak számára. Az inak izomot kötnek a csonthoz az ízület körül. Az ízületi struktúrák sérülése vagy betegsége fájdalmat okozhat az ízületben.

Az alkohol káros hatása az ízületi gyulladásra

2Szerint az Amerikai reumatológiai Kollégium, az emberek RA, akik antimetabolites (gyógyszer, ami akadályozza az anyagcsere természetes hordozók) kell szigorúan korlátozza alkoholt inni, hogy elkerülje az esetleges májkárosodás. Néhány közelmúltbeli tanulmány azonban azt mutatja, hogy az alkoholfogyasztás kevesebb, mint egy uncia naponta (14 egység alkohol/hét) nem jár a májkárosodás fokozott kockázatával. További vizsgálatokra van szükség annak megállapításához, hogy ezek az eredmények konzisztensek-e a betegcsoportok között.

A szakirodalomban nincs közvetlen utalás az alkohol ízületi gyulladásra gyakorolt jótékony vagy káros hatásaira. A szakértők szerint az alkohol hatása nagymértékben függ az ízületi gyulladás kezelésére használt gyógyszerektől, valamint az ivás mennyiségétől és gyakoriságától, valamint bizonyos kockázati tényezők fennállásától. Az alkohol káros hatásai különösen nyilvánvalóak köszvényes betegeknél, egyfajta gyulladásos ízületi gyulladásban, amely a vér magas húgysavszintjéhez kapcsolódik.

A purinban gazdag ételek vagy italok (aromás szerves vegyület), például sör, desztillált folyadék és bor, ismert, hogy köszvényes rohamokat váltanak ki. Ráadásul a glutént tartalmazó gabonaalapú alkoholról, mint például a sörről ismert, hogy ízületi fájdalmat vált ki, és fellángolja az RA tüneteit. Így nyilvánvaló, hogy a köszvényes személyek nem fogyaszthatnak alkoholt.

Egyidejű fogyasztás

3Az ízületi gyulladás kezelésére használt gyógyszerek közül sok nem megy jól az alkohollal. Az ízületi gyulladásban szenvedő betegek alkoholfogyasztása nagymértékben függ attól. Például a nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek növelik a gyomorvérzés és fekély kockázatát az alkoholt fogyasztó ízületi gyulladásban szenvedő betegeknél. Hasonlóképpen, az antimetabolitok, ha alkohollal együtt fogyasztják, a betegeket nagyobb májkárosodás, például májfibrózis kockázatának teszik ki.

A májkárosodás fő oka az, hogy mind az alkohol, mind a gyógyszer metabolizálódik a májban; így mindkét anyag egyidejű fogyasztása extra nyomást gyakorolhat a májra, és felgyorsíthatja a máj toxicitásának esélyét. Az ilyen lehetőségek elkerülése érdekében az orvosok néha olyan betegségmódosító reumaellenes szereket írnak elő, amelyek enyhék és minimális mellékhatásokkal járnak. Az alkohol is negatív hatást gyakorolhat azáltal, hogy zavarja az alvás minőségét és mennyiségét. Ismeretes, hogy az RA alvászavarral jár, és az alkoholfogyasztás miatti alváshiány fokozhatja az ízületi fájdalmat, súlyosbíthatja a depressziót, és csökkentheti a fizikai aktivitást az RA-ban szenvedő betegeknél.

Mivel az alkohol tartalmaz sok kalóriát és hozzáadott cukrot, a napi fogyasztás vezethet fokozott testzsír és súlygyarapodás, ami szintén ronthatja arthritis tünetei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*